Strabismul este o afectiune oculara in care axele celor doi ochi nu sunt paralele si unul sau ambii ochi deviaza. 5 – 20% din copii au probleme cu vederea , 5% din copii au strabism.

Care sunt semnele strabismului?

Principalul semn este lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, adica un ochi fuge din pozitia normala de drept inainte. Alteori, sunt semne indirecte cum ar fi inchiderea unuia dintre ochi in lumina puternica, intoarcerea sau inclinarea capului intr-o parte.

Care sunt cauzele strabismului?

Cauzele strabismului sunt diverse:

– Ereditatea: parintii, fratii sau rudele apropiate au strabism, dar poate sa apara si la copii fara rude cu strabism.

– Viciile de refractie (prezenta dioptriilor), mai ales cand sunt diferente de dioptrii intre ochi. De multe ori, viciile de refractie se transmit ereditar.

– Vedrea scazuta a unui ochi din motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare)

– Prematurite, dismaturitate

– Afectiuni neurologice: hidrocefalie, sindrom Down, paralizie cerebrala

– Afectiuni congenitale ale orbitei sau ochiului

– Traumatisme cerebrale, ale orbitei sau ale ochiului

– Cauze necunoscute: de cele mai multe ori nu se poate stabili cauza. Strabismul poate sa apara la copii fara alte afectiuni asociate.

Odata constatata prezenta strabismului, copilul trebuie consultat imediat de catre un Medic Specialist Oftalmolog. Prima urgenta o reprezinta depistarea si tratamentul ambliopiei, adica a vederii slabe. Daca unul din ochi deviaza mai frecvent, vederea lui poate sa scada prin ne-utilizare. Ochiul care priveste drept, este folosit preponderent. Ambliopia apare la 40% din copii cu strabism si este principala cauza de pierdere a vederii la un ochi pentru populatia cuprinsa intre 20 – 70 de ani. Ea poate fi prevenita prin consult oftalmologic.

A doua problema majora o constituie lipsa vederii binoculare care include si stereoscopia, vederea “3 D”. Lipsa vederii binoculare implica aprecierea incorecta a distantelor, practic extrem de deranjanta, mai ales pentru sofat precum si pentru practicarea unor meserii sau sporturi care necesita vedere in spatiu cum este munca la inaltime, arhitectura, pictura, chirurgie.

Cand debutul strabismului este sub varsta de 6 luni sau chiar mai devreme, acesta este denumit STRABISM CONGENITAL. Mai frecvent este strabismul convergent, cand ochiul fuge spre nas. Cu cat strabismul apare mai devreme, cu atat trebuie intervenit mai rapid, astfel sansele de recuperare a vederii  la ochiul slab si a vederii binoculare scad. Examinarea are ca scop decelerarea cauzei care aprodus strabismul si decizia asupra tipului de tratament necesar.

Tipuri de strabism:

Dupa tipul deviatiei:

– Orizontal: esotropie (spre nas) si exotropie (spre tampla), Vertical: Hipertropie (ochiul e mai sus) si hipotropie (ochiul e mai jos), Torsional: inciclo sau exciclotropie, Combinat: combinatia a celor precedente.

Dupa constanta deviatiei:

– Strabism latent (hetereoforia)

– Strabism manifest (heterotropia) constant in care ochiul este deviat in permanenta sau intermitent.

– Deviatia se manifesta la oboseala, stress, boala intercurenta sau la acoperirea unui ochi.

Dupa constanta deviatiei in cele 9 directii ale privirii:

– Strabism concomitent (unghiul de deviatie este constant in toate directiile privirii)

– Strabism incomitent (unghiul de deviatie variaza in diferitele pozitii ale privirii: strabisme paralitice, restrictive, orbitare. Unele forme au denumiri specifice: Sindrom Duane, Brown. Uneori aceste forme de strabism determina o pozitie vicioasa a capului: copilul fie sta cu capul intors intr-o parte, fie cu el inclinat etc.

Cele mai frecvente tipuri de strabism:

  • Esotropia acomodativa – este un strabism convergent ce apare de cele mai multe ori, dupa varsta de 2 ani. Este insotita de defecte de refractie, cel mai frecvent de hipermetropie. Efortul de acomodatie pe care copilul il face pentru a vedea clar determina deviatia  catre nas a ochilor. Aceasta deviatie poate apare atunci cand copilul priveste la distanta sau la aproape sau in ambele situatii. Ochelarii scad efortul de acomodatie si corecteaza pozitia ochilor. Daca deviatia nu se reduce semnificativ in timpul purtarii corectiei, este indicata chirurgia.
  • Esotropia congenitala – este intalnita frecvent. Este un strabism convergent ce apare in primele luni de viata. Deviatia orizontala este frecvent asociata si cu o deviatie verticala sau cu nistagmus. Tratamentul este aproape exclusiv chirurgical, de cele mai multe ori fiind necesara mai mult de o operatie datorita complexitatii acestui strabism.
  • Exotropia – deviatia catre in afara a ochilor, este un tip de strabism intalnit frecvent. Aceasta deviatie apare cel mai des atunci cand copilul priveste la distanta. Exotropia poate fi prezenta doar in anumite momente ale zilei, atunci cand copilul este obosit sau neatent. Deseori, parintii remarca aparitia deviatiei doar in lumina puternica. Desii ochelarii, exercitiile, ocluzia unui ochi sau prismele imbunatatesc controlul reducand deviatia, interventia chirurgicala este de multe ori necesara.

Ce este pseudostrabismul?

Uneori, copiii par a avea un strabism convergent desi in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Copiii mici au deseori baza nasului mai lata si in unghiul intern al ochiului se formeaza un pliu cutanat care produce impresia de strabism. Deseori aspectul este asimetric, dand impresia ca unul din ochi este deviat spre nas. Aceasta aparenta de strabism dispare in cativa ani, pe masura ce copilul creste. Alteori, copii par a avea un strabism divergent, cand ochii sunt mai departati unul de altul sau cand unghiul extrem al pleoapei este indreptat oblic in jos (fanta anti-mongoloida).

Tratamentul oftalmologic in strabism

Srabismul se poate trata cu succes, tratamentul este adaptat fiecarui pacient in parte, in functie de tipul strabismului, varsta, asocierea deviatiilor verticale cu cele orizontale, daca au mai fost operati anterior. Netratat adecvat si din timp duce la pierderea vederii binoculare, persistenta vederii duble, aspectul inestetic al ochilor. Tratamentul poate fi unul din cele de mai jos sau o combinatie a acestora:

  • Optic: uneori simpla purtare a ochelarilor, are ca rezultat realiniarea ochilor.
  • Ortoptic: efectuarea de exercitii ortoptice, in anumite forme de strabism.
  • Ochelari speciali cu prisme.
  • Tratament chirurgical.

CONCLUZIE: Imediat ce observati pozitia sau miscarea anormala a ochilor, mergeti la un consult oftalmologic!

(sursa: Revista Spektrum Optik – Cluj)