medicul-recomanda-conjuctivita-simptome-si-tratament-ema-&-d-optics-sibiu

Conjuctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor (tesutul subtire situat pe fata posterioara a pleoapelor cu rol in apararea si mentinerea umeda a globului ocular). Cauzele cel mai des incriminate in aparitia conjuctivitei sunt infectia cu virusuri, infectia cu bacterii (precum gonoreea sau chlamydia), factori iritanti precum:

 • sampoanele
 • praful
 • fumul de tigara
 • gazele si ceilalti poluanti de mediu
 • clorul folosit in tratarea apei (piscine)
 • alergenii, in special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact

Conjuctivita reprezinta una din cauzele ochiului rosu, iar pacientii trebuie sa cunoasca faptul ca simptomele generate de aceasta afectiune, reprezinta o urgenta medicala si nu este necesar sa obtina un bilet de trimitere de medicul de familie pentru a consulta un medic oftalmolog.

 • Conjuctivita de cauza infectioasa (etiologie virala sau bacteriana), se poate transmite de la o persoana la alta insa nu determina complicatii serioase daca este diagnosticata si tratata precoce. Simptomele conjuctivitei difera in functie de gradul de inflamatiei conjuctivitei si includ urmatoarele: hiperemia conjuctivala (inrosirea mucoasei conjuctivale), hiperlacrimatie (cantitate excesiva de lacrimi), secretie alb-galbuie, care se depoziteaza la radacina genelor si coltul ochiului, in special dupa somn, secretie verzuie, groasa, aparuta la nivelul ochiului, prurit conjuctival (mancarime aparuta la nivelul mucoasei conjuctivale, care prin grataj poate accentua hiperemia), arsuri oculare, vedere incetosata, fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina).

Cand apare oricare dintre simptomele specifice conjuctivitei, este necesar consultul medical de specialitate. Se va realiza o examinare minutioasa a ochiului si, eventual, se va recolta cu ajutorul unui tampon steril o proba din secretia oculara patologica. Tratamentul corect al conjuctivitei depinde in primul rand de etiologia acesteia. Examenul microbiologic al secretiei oculare, poate identifica cauza conjuctivitei, astfel incat infectiile oculare virale sau bacteriene, inclusiv bolile cu transmisie sexuala (BTS), pot fi tratate corespunzator.

 • Conjuctivita bacteriana, inclusiv BTS, se trateaza in mod obisnuit cu antibiotice sub forma de picaturi oculare (colir), unguente sau pastile. Picaturile oculare si unguentele trebuie aplicate la nivelul conjuctivitei de 3-4 ori pe zi pentru o perioada de 5-7 zile. Pastilele cu antibiotic se administreaza de asemenea pentru mai multe zile (5-7 zile). Simptomele conjuctivitei se amelioreaza sau dispar dupa aproximativ o saptamana de la initierea tratamentului corect. Este foarte important ca pacientii diagnosticati cu conjuctivita sa urmeze tratamentul complet recomandat de medicul oftalmolog si sa nu-l intrerupa chiar daca simptomele s-au ameliorat, pentru a evita aparitia recidivelor.
 • Conjuctivita virala este una dintre cele mai frecvente infectii oculare si este de obicei determinata de virusurile gripale si paragripale. Conjuctivita virala este una dintre primele manifestari ale racelilor sezoniere comune si la fel ca si acestea are o evolutie autolimitanta (dispare fara aplicarea unui tratament etiologic), dupa un interval de 5 – 7 zile de la debut.
 • Conjuctivita alergica apare cel mai frecvent la persoanele cu atopie (teren alergic) si se trateaza de obicei cu medicatie specifica antialergica. Este foarte importanta identificarea alergenului care produce conjuctivita pentru a se putea realiza profilaxia unor episoade noi de conjuctivita alergica.
 • Conjuctivita determinata de iritanti (substante provenite din mediul inconjurator care pot cauza iritatia fizica sau chimica a mucoasei conjuctivale). In cazul acestui tip de conjuctivita este foarte importanta indepartarea cat mai rapida a iritantului, prin spalare locala cu apa. In cazul conjuctivitelor determinate de substante acide sau alcaline (inalbitori), este important consultul medical de specialitate.

Pentru prevenirea si ameliorarea simptomelor cauzate de conjuctivita, se recomada urmatoarele: protectie corespunzatoare a ochilor impotriva prafului si iritantilor externi (ochelari de protectie, ochelari de soare, igiena corespunzatoare a ochilor), evitarea utilizarii de produse cosmetice (farduri) in special in cazul persoanelor cu o sensibilitate crescuta, utilizarea corespunzatoare a lentilelor de contact cu indepartarea regulata si pastrarea corecta a acestora, utilizarea “lacrimilor artificiale”. Aceste picaturi oculare pot ameliora simptomele neplacute cauzate de conjuctivitele determinate de iritanti (mancarime, usturime, senzatie de corp strain intraocular).

Este foarte important de retinut faptul ca nu toate picaturile oculare sunt indicate in conjuctivite, unele colire putand chiar inrautati simptomatologia si pot determina complicatii. De asemenea este foarte importanta folosirea corecta a recipientelor cu colire care contin antibiotic, pentru a evita contaminarea recipientului care poate cauza reinfectia oculara.

Conjuctivita este o boala cu evolutie autolimitanta (se vindeca fara tratament dupa un anumit interval de timp) sau care dispare dupa administrarea tratamentului corespunzator etiologic (antibiotic). Cu toate acestea, trebuie sa se retina ca exista anumite forme de conjuctivita care se pot agrava determinand complicatii serioase care pot duce la tulburari de vedere. Utilizarea picaturilor oculare este tratamentul cel mai frecvent folosit in eradicarea conjuctivitelor, de aceea este foarte important ca aplicarea acestuia sa se faca corect. Trebuie evitata atingerea directa a conjuctivei cu picuratorul recipientului pentru a evita contaminarea acestuia cu agentul infectios (bacterie sau virus). Dupa aplicarea solutiei in unghiul ocular median, se inchid pleoapele si se mentin ochii inchisi timp de 1-2 minute, pentru a favoriza absortia locala a medicamentului. De obicei sunt indicate 3-4 aplicatii locale in fiecare zi pentru o perioada de 5-7 zile , in functie de produsul utilizat.

Trebuie sa se retina ca recipientul cu solutie oftalmica este folosit de o singura persoana si nu trebuie utilizat in comun, de asemenea acesta nu mai poate fi reutilizat cu o alta ocazie (termenul de valabilitate al acestuia este de aproximativ 30 de zile dupa prima utilizare).

Este foarte important sa retinem un aspect cu privire la caracterul non-curativ al vechiului tratament din popor: compresele imbibate in ceai de musetel. Ceaiul de musetel poate determina, in acest caz, agravarea simptomelor conjuctivitei.

Dr.Alexescu Micsunica

Medic Primar Oftalmolog

sursa: Revista SPEKTRUM Optik