retina-dezlipire-ema-&-d-optics-sibiu

Dezlipirea de retina este o problema de sanatate foarte serioasa care, daca nu este prompt tratata, poate determina pierderea permanenta a vederii. Dezlipirea de retina poate aparea la orice varsta, insa este mult mai frecventa dupa varsta de 40 de ani, afectand mai ales barbatii. Este totusi o afectiune rara, aproximativ o persoana din 10.000 fiind afectata anual.

Imaginati-va ca un aparat de fotografiat, retina fiind filmul fotografic. Retina este un strat foarte fin de tesut nervos sensibil la lumina, care captusestepartea interna a ochiului. Acesta capteaza razele de lumina care intra in ochi si sunt centrate pe retina de catre cristalin. Impulsurile luminoase sunt apoi trimise prin nervul optic catre creier pentru a fi procesate. Procesul este asemanator developarii filmului fotografic in camera obscura pentru a se obtine fotografiile.

In mod normal, retina este atasata de suprafata interna a ochiului. Dezlipirea de retina apare atunci cand aceasta este impinsa sau trasa fata de pozitia ei normala. Este similar cu imaginea unui tapet care se desprinde de perete. Acea parte a retinei care este dezlipita nu functioneaza normal, astfel incat vederea devine neclara si incetosata. Riscul producerii unei dezlipiri de retina creste in urmatoarele situatii:

– Miopie;

– Interventie chirurgicala anterioara pentru cataracta;

– Glaucom;

– Traumatism sever al ochiului;

– Dezlipirea anterioara de retina la ochiul celalalt;

– Istoric familial de dezlipire de retina.

Simptome. Dezlipirea de retina nu este dureroasa. Cel mai frecvent simptom este perceptia unei perdele sau val in campul vizual. Multe persoane experimenteaza puncte luminoase ca niste “stelute” sau pete, cerculetesau linii plutitoare; acestea nu sunt neaparat un motiv de alarma. Totusi, daca sunt foarte multe si dau senzatia ca se agraveaza, vederea devenind incetosata, este indicat sa mergeti urgent la Medicul Oftalmolog. Tratamentul prompt poate imbunatati substantial sanasa de restaurare a vederii.