ochi-miop-ema-&-d-optics-sibiu

Un studiu recent arata ca problemele de vedere au o mai mare legatura cu mediul inconjurator, decat cu factorii genetici. Mai mult, acestea ar tine cumva si de gradul de de educatie atins de fiecare. Timp de ani la rand, cei care purtau ochelari au fost catalogati drept “tocilari”, dar oamenii de stiinta au sustinut mereu ca vederea slaba tine mai mult de conformatia genetica, decat de educatie.

Acum, un nou studiu aduce dovezi clare ca nivelul ridicat de inteligenta atrge sansele de a suferi de miopie, scrie Daily Mail. Aceasta afectiune a vederii a devenit tot mai frecventa in ultimii ani, peste tot in lume. In Statele Unite, atinge 40% din populatie, iar in Marea Britanie, aproape 30% din locuitori. Si nici macar nu este o cifra ingrijoratoare, daca o comparam cu cea din tarile dezvoltate din Asia, acolo unde ajunge la niveluri ingrijoratoare, de peste 80%.

Cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Mainz, Germania, a examinat 4.658 de persoane ce sufera de miopie, cu varsta cuprinsa intre 35 si 74 de ani. Rezulatatele studiului arata ca miopia este cu atat mai prezenta, cu cat oameniiau un nivel de educatie mai mare.

Spre exemplu, doar 24% dintre cei care nu au absolvit liceul sufera de miopie. 35% dintre cei care au si liceul terminat sunt diagnosticati cu aceasta afectiune, iar cei care sunt si absolventi de facultate au miopie in proportie de 53%, noteaza Daily Mail.

O alta concluzie interesanta este ca boala apare mai rar la cei care lucreaza in natura, lumina artificiala putand fi un factor de declansare a bolii.