stiati-ca-informatii-medicale-1

Picaturile pentru ochi destinate scaderii colesterolului ar putea sa previna una dintre cele mai comune forme de orbire, potrivit cercetatorilor americani. Acestia au aratat cum nivelurile ridicate de colesterol pot afecta sistemul imunitar si pot duce la degenerescenta maculara.

Teste efectuate pe soareci si oameni au aratat ce celulele imunitare devin destructibile atunci cand sunt infundate cu grasimi. Cercetatorii americani au investigat rolul macrofagelor, parte a sistemului imunitar, in cadrul tranzitiei de la forma uscata la forma umeda a degenerescentei maculare. Acestia au declarat ca rolul macrofagelor s-a schimbat si au declansat producerea de noi vase de sange. Cercetatorii declara ca in loc sa aiba un rol protector, macrofagele accelereaza afectiunea, insa nu au reusit inca sa inteleaga ce determina aceasta schimbare a lor in “celule rele”.

In mod normal, celulele pot consuma depozitele de grasime si le pot trimite inapoi in sange. Totusi, in urma studiului, cercetatorii au aratat ca macrofagele mai vechi inca lupta cu afectiunea, inca pot sa consume grasimile, insa nu le pot elimina, astfel ca devin “balonate”, cauzand inflamatie care la randul sau duce la crearea de noi vase de sange.

In baza descoperirilor, cercetatorii declara ca trebuie sa investigheze daca pierderea vederii cauzata de degenerescenta maculara poate fi prevenita cu picaturile de ochi destinate scaderii colesterolului sau alte medicamente care pot preveni acumularea de lipide sub retina.